Hur nyare bilar spårar och rapporterar om allt du gör med ditt fordon

Jag skrev om detta för flera år sedan, att den nyare bilparken är GPS-loggade.

Redan 2012 började vissa tillverkare att förse dyrare bilar med GPS och 3G mobiler (helt dolda för bilägaren). Volvo, Mercedes, Lexus, BMW var bilar som hade denna utrustning från början och nu har många detta. 2021 ska alla bilar vara försedda med denna utrustning.

Jag har gjort mätning i en Volvo V70 II av 2015 års modell. Varje gång bilen startas så skickar en 3G-mobil massor med data till tillverkarens server för billoggning, om vad som skett med bilen sedan förra gången den startades, detta sker alltså varje gång bilen startas! Data innehåller, förutom ID för just den bilen, fullständig GPS-karta som visar exakt var bilen har färdats. Den innehåller datum och exakta tider, vilka hastigheter som gällt under färden och vilken hastighet som bilen hållit (kanske möjligt att böteslappen kommer i brevlådan automatiskt i framtiden). Data innehåller också hur föraren har behandlat bilen, koppling, växel, gaspådrag, bromsningar, dessa data ska kunna synas om bilen blir involverad i t ex en olycka eller om bilen går sönder.

Vid kontakt med Volvo så förklarar dom att dessa data på resp bil bara sparas i 40 dygn, sedan raderas filen automatiskt. Problemet är bara att den data som skickas från bilen vid varje start innehåller alla data från bilen sedan den var ny, alla data finns alltså alltid kvar. Detta innebär att datasändningen från bilar blir allt längre för varje start, jag mätte i denna bil när den var ca ett år, och datasändningen pågick då i ca 4 minuter, med mycket kraftig strålning inne i kupén (ingen yttre antenn på mobilen, vi kunde inte hitta mobilen i bilen).

Källa: maxicom.se

3 thoughts on “Hur nyare bilar spårar och rapporterar om allt du gör med ditt fordon

  1. En tanke, som dock kräver lite skruvande, är att plocka bort instrumentpanelen och identifiera var enheten [troligen] sitter. All elektronik i fordon idag är i moduler. Väl hittad, koppla ur kontakten och testa om fordonet startar. Om inte, då tillverkaren kan ha tänkt på det, plugga i igen och linda aluminiumfolie runt modulen helt och hållet. Folien skall sedan jordas.

    Liked by 1 person

    • Tänk på att det är olagligt att koppla bort denna GPS-loggning, det anses vara ett ingrepp mot trafiksäkerheten i bilen. Om en olycka händer och man upptäcker att data från olyckstillfället inte kan hämtas från bilen (vid en olycka kan bilföretaget läsa ur data om vad som hände de senaste sekunderna), så kommer det att bli stora böter och försäkringsbolaget kan låta bli att ersätta skadorna, det kan alltså bli väldigt dyrt. Storebror har alltså försäkrat sig om att du ska vara totalt kontrollerad, i bilen såväl som via din mobil. Jag kör en äldre bil som saknar denna “finess” (i40, 2012), jag har ingen mobil och betalar alltid med kontanter, inte lätt för Storebror att “logga mig”! Men snart kommer en lag på att alla måste ha mobil, man kommer inte att kunna fungera som en samhällsmedborgare utan mobil…..

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s