Staten tjänar miljarder på att beskatta plastpåsar – vi betalar

Detta går i linje med alla andra tokiga idéer som lanserats som t ex elbilar men inte tillräckligt mycket ström i elnäten och högre koldioxidutsläpp vid tillverkning av elbilar, vindkraftverk som inte fungerar när stiltje råder och solceller som inte fungerar när solen går i moln etc etc.

Jenny Piper

Den nya skatten för plastpåsar, som är en del av uppgörelsen mellan S, MP, C och L, träder i kraft i maj nästa år och innebär att kostnaden för en bärkasse i plast blir 6-7 kronor och små plastpåsar för frukt/grönt beskattas med 30 öre. Svensk handel har dock dömt ut skatten som ett sätt för regeringen att jaga intäkter.

Konsumentminister Per Bolund, Miljöpartiet, ser inga problem med att istället bära frukten i en pappåse.

Karin Brynell, Svensk Dagligvaruhandel, menar att kunderna får betala och är kritisk till att regeringen väljer att beskatta alla plastkassar – även de som består av förnybar plast.
-“Det är klart att det blir dyrare för konsumenterna – sannolikt 3 kr dyrare. Det vore bättre med styrmedel mot den fossila plasten. Att byta till tygkasse är ingen självklar lösning eftersom en tygkasse måste användas 20.000 gånger för att ha samma miljöbelastning som en plastkasse. Dessutom…

View original post 241 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s