Skräckläsning

söndag 16 december 2018

Skräckläsning.

‎Tony Sjöberg‎ – journalistik och debatt, FB.

Undrar varför ingen vill jobba som socialsekreterare längre?

“Två bröder från Afghanistan, 21 och 20 år gamla. De tycks inte ha kommit som ensamkommande eller är “gymnasiestuderande”. De är enbart drogmissbrukare och kriminella. Jag får överta ärendet. Frågar tidigare handläggaren:

– Du, jag hittar inte deras uppehållstillstånd i akterna. Vet du var de kan finnas?- Uppehållstillstånd? Nä, såna begär vi inte in.- Vha? Gör ni inte? Hur vet ni då att de har rätt att vara i Sverige?- De är ju här, eller hur? Vi är glada bara vi får in en ansökan.-….Eeeh… OK? Så hur får jag tag på dem?- Det får du inte. De har varken mobiler eller e-post.- ….OK? Så du menar alltså att de här killarna inte har någon som helst uppkoppling mot Internet?- Ja. De kommer hit och lämnar in ansökan varje månad.

Jag går tillbaka till mitt rum. Sätter mig framför datorn. Det känns som om jag faller, handlöst ner i en bottenlös avgrund. Är detta möjligt? Har man börjat sända Dolda Kameran igen? Är jag offer för ett iscénsatt prank? Kommer snart hela gänget in med blommor och Carina Berg i spetsen och skriker:
– Haha ha ha! Vi bara skojar!!

Nej. Inget sådant händer. Brödernas historik:
De får ett rum i ett gemensamt boende med andra av kommunen. På grund av hot mot andra boende och personal blir de vräkta därifrån. Redan här kommer fax från polisen om “Ringa narkotikabrott”. De har alltså cannabis på sig.

De placeras istället på ett hotellboende. Blir vräkta även därifrån eftersom de uträttar samtliga sina behov i den gemensamma duschen och hotar personalen.
De ringer därefter dagligen och skriker att de “bor i skogen” och att de inte “kan leva som djur”.

De får rum på Pilgrimshem till en sammanlagd månadskostnad om 19 760 kr. Efter två dagar blir det en brand på stället och de kan inte bo kvar. Där kommer jag in i bilden.
En vecka senare konfronteras de med något som de aldrig tidigare har kommit i kontakt med i Sverige.

De får båda ett avslag på ansökan om socialbidrag.
Min motivering är att det är orimligt att kommunens skattebetalare fortsätter att finansiera deras kriminella och drogrelaterade livsstil. En sådan formulering håller självfallet inte rent rättsligt. Jag får stuva om det hela till att “De har inte kunnat påvisa att de gör vad de kan för att bli självförsörjande”.

En morgon vid kl 10, jobbar deltid, när jag kommer till jobbet är det avspärrat med blåvita band och polisen bevakar entrén. De kontrollerar att jag har “access” till byggnaden. Jag får veta att min kollega har blivit dödshotad.
Det är naturligtvis dessa två. På plats får jag också veta att kollegan valt att “gå ner och snacka med killarna eftersom hon KÄNNER dem”. Med chefernas godkännande. Hon har även “omprövat” mitt avslag och gett dem pengar.

Jag ger upp. Går in till mitt tjänsterum. Börjar Googla på Carina Bergs telefonnummer…
Ja, detta var något om att jobba som socialsekreterare.”

Värdegrundsarmén har dödat Sverige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s