anthropocene

Som jag visade i den första krönikan drivs utvecklingen av världens livsmedelsproduktion i stor utsträckning av ett fåtal globala konglomerat – Big Food som eftersträvar total marknadsdominans, för att de skall kunna styra råvarupriser, hindra nyetablering av konkurrenter och i slutändan kunna sätta priset till konsument med ett minimum av konkurrens.

Billiga förgiftade råvaror

De råvaror som Big Food prioriterar är billigt spannmål, socker och vegetabiliska oljor, varför man bedriver lobbyverksamhet för att industrimat baserad på dessa skall gynnas. Det är bara att gå in i dagens matmarknader för att konstatera hur oerhört framgångsrik denna industrilobby varit. Den på spannmål, socker och växtoljor baserade industrimaten dominerar golvytan.

De rekommendationer mot animaliskt fett som lanserades av en amerikansk regeringskommission år 1977 låg helt i linje med den strategi Big Food dragit upp. De animaliska råvarorna som är dyra och svårhanterliga vill man minimera. En fullständigt hysterisk kampanj mot naturligt fet mat…

View original post 579 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s